Online boekhouden? Hier moet je op letten

Wanneer je ondernemer bent, moet je zelf facturen maken. Dit is een onderdeel van boekhouden. Het draait bij boekhouden om de financiële administratie van je onderneming. Je kan er tegenwoordig voor kiezen om het boekhouden online te doen. Hier zijn speciale boekhoudprogramma’s voor gemaakt. Er zijn dan wel een aantal zaken waar je op kan letten. Lees dus vooral snel verder om geen zaken over het hoofd te zien.

Duidelijk programma

Boekhouden kan best wel lastig zijn en al helemaal als je er niet zoveel verstand van hebt. Alles moet namelijk precies worden berekend en ingevuld. Om die reden is het zeer belangrijk dat het boekhoudprogramma niet al te ingewikkeld is. Boekhoudprogramma ZZP moet dus duidelijk zijn zodat je niet in de problemen komt tijdens het invullen van alle informatie. Een goed boekhoudprogramma zal over het algemeen ook uitleg hebben op de website. Op die manier kan je het opzoeken als je er niet uitkomt.

Tegenwoordig hebben verschillende boekhoudprogramma’s ook extra functionaliteiten, zoals een applicatie waar je kan bijhouden hoeveel kilometer je hebt gereden met de auto. Veel mensen vinden het sowieso prettig als zij alles in een applicatie op de telefoon kunnen zien. Onderzoek elk boekhoudprogramma van tevoren en probeer één te kiezen die het beste voldoet aan jouw wensen.

De prijs

Een boekhoudprogramma is over het algemeen niet gratis. De prijs van boekhoudprogramma’s kan erg verschillen. Je kan daarom de prijzen van verschillende boekhoudprogramma’s vergelijken om zo tot de beste prijs-kwaliteitverhouding te komen. Neem daarbij niet alleen de prijs mee, maar ook dus de andere functionaliteiten in de overweging. Kijk of er naast het abonnement ook andere kosten bij komen die op het eerste gezicht niet worden getoond.

Je kan desnoods van elk boekhoudprogramma waar je geïnteresseerd in bent een voor- en nadelen lijst maken. Op die lijst kan je dingen neerzetten die je bevallen aan het boekhoudprogramma en welke dingen je niet prettig vindt. Dit kan je vast en zeker helpen met het maken van een keuze. Verder kan je zelf een budget voor jezelf vaststellen. Probeer je te houden aan dit budget. Zo vallen er wellicht een paar boekhoudprogramma’s af, omdat deze niet in het budget passen.

Facturen opstellen

Als ondernemer zal je facturen moeten opstellen die door andere bedrijven bijvoorbeeld betaald moeten worden. Het is belangrijk dat het boekhoudprogramma goede opties heeft voor het opstellen van facturen. Online factureren kan over het algemeen vanuit het online boekhoudprogramma. Zo wordt alles meteen verwerkt in de administratie. Dit is dus iets waar je op moet letten wanneer je aan het online boekhouden gaat beginnen.

Vaak kan je dan ook een standaard factuur opstellen die je elke keer weer kan gebruiken. Je hoeft je dan geen zorgen meer maken over het feit of alle informatie wel op de factuur staat, omdat het elke keer dezelfde vormgeving heeft. Je kan over het algemeen de vormgeving van de factuur aanpassen als je aan iets nieuws toe bent. Het is belangrijk dat je van tevoren onderzoek doet naar alle mogelijkheden binnen een boekhoudprogramma.

Aanbevolen artikelen