Hoelang moet je leren voor je theorie examen?

Je theorie examen is een belangrijk onderdeel als je je autorijbewijs gaat halen. Het theorie examen bestaat uit vele onderdelen en een goede voorbereiding is erg van belang. Het is begrijpelijk dat je op een gegeven moment de bomen door het bos niet meer ziet aan de overvloed aan informatie. Hoelang moet je eigenlijk leren voor je theorie examen?

 

Wat moet je kennen voor het theorie examen?

Het theorie examen bestaat uit 3 onderdelen: gevaarherkenning, kennis en inzicht.

Het onderdeel gevaarherkenning bestaat uit 25 vragen. In dit onderdeel kan je vragen verwachten over mogelijke gevaarlijke situaties en hoe jij daar op zou reageren. Bijvoorbeeld remmen, gas loslaten of niets.

Kennis bestaat uit 12 vragen. Deze 12 vragen gaan over verschillende onderwerpen. Bijvoorbeeld, gebruik van de weg, voorrang, bijzondere wegen, veilig rijden, reageren in noodsituaties, bijzondere manoeuvres, verkeerstekens, milieubewust rijden, wetgeving en voertuigenkennis.

Het laatste onderdeel, inzicht, bestaat uit 28 vragen. In dit onderdeel kan je vragen verwachten over gebruik van de weg, voorrang, bijzondere wegen, reageren in noodsituaties, bijzondere manoeuvres, verkeerstekens en milieubewust rijden.

 

Wat voor soort vragen heeft het theorie examen?

Het theorie examen kent 5 verschillende vragen.

  • De sleepvraag

Hierbij sleep je cijfers naar de juiste plek op de afbeelding. Bijvoorbeeld wie er voorrang heeft op een kruispunt.

  • De single-sleepvraag

Bij deze vraag sleep je een vinkje naar de juiste plek op de afbeelding. De vraag kan bijvoorbeeld zijn wie heeft er als eerste voorrang?

  • De invulvraag

Bij deze vraag moet je een getal invullen. Bijvoorbeeld bij een vraag over de maximale toegestane snelheid op een weg.

  • De hotspotvraag

Bij de hotspotvraag kan je kiezen uit meerdere afbeeldingen om de vraag te beantwoorden. Deze soort vraag kan bijvoorbeeld gebruikt worden bij een vraag over de lampjes op het dashboard.

  • De ja/nee vraag en meerkeuzevraag

Bij de ja/nee vraag krijg je een stelling. Deze stelling kan je beantwoorden met ja of nee. Bij meerkeuze krijg je een aantal antwoorden om uit te kiezen.

 

Hoe moet je leren voor het theorie examen?

Het leren voor het auto theorie examen kan je op verschillende manieren doen. Je kan natuurlijk alle stof gewoon leren uit het theorieboek. Dit kan vaak wel lastig zijn en niet altijd effectief en efficiënt zijn. Veel rijscholen bieden ook theorielessen aan. Een aantal oefenexamens kunnen oefenen is ook een erg efficiënte manier van leren.

 

Wanneer moet je beginnen met het leren voor je theorie examen?

Het is aanbevolen om direct of voordat je begint met rijlessen te starten met de theorie leren. Sommige kiezen ervoor om hun theorie examen al te halen voordat ze beginnen met lessen. Dit is niet voor iedereen haalbaar omdat ze dan de voorbeelden uit de praktijk missen.

Zorg in ieder geval dat je direct zodra je start met lessen begint met leren voor het theorie examen! Hoelang je bezig bent met het leren is compleet afhankelijk per persoon.

Aanbevolen artikelen